JOGG: Goede cijfers, goed verhaal?

Monique Jacobs, onderzoeker bij de GGD Hart voor Brabant, schreef een interessante blog over 'Jongeren op Gezond gewicht'.

  woensdag 20 november 2019

Het staat al jaren op mijn lijstje. En niet alleen op het mijne! 142 Nederlandse gemeenten doen mee met de aanpak ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’, kortweg JOGG. Uit 28 gemeenten komen positieve geluiden.

Vandaag werk ik lang door. Het jaar is bijna om, dus de cijfers voor 2019 gaan niet veel meer veranderen. Naast me is Wieteke al aan het inpakken. Morgen strijdt zij tegen 19 loodzware kilometers op Lanzarote! Ik mompel een onverstaanbaar succesje, maar houd mijn blik strak op mijn scherm. Uit de database tover ik in een paar klikken ruim 30.000 nieuwe metingen. Voor 3 leeftijdsgroepen heb ik waanzinnige data, waar een gemiddelde onderzoeker alleen maar van kan dromen. Het gewicht is gemeten, niet zelf-gerapporteerd. Ik heb geen steekproef, maar complete leeftijdscohorten. Crime scene: 25 gemeenten in het werkgebied van GGD Hart voor Brabant, waarvan er 9 meedoen aan JOGG. Mijn dataset bestaat, schrik niet, uit ruim 280.000 metingen!

Benieuwd naar de resultaten, lees hier de rest van de blog.